tisdag 9 september 2008

Gissa gubbar



Försöker förstå Sydossetien, Georgien och Ryssland när jag nu för en gångs skull har lite tid över. Det är lite lurigt dock. Ord står som vanligt mot ord både gällande faktiska händelser och åsikter. Ryssland menar att man skyddat ryska medborgare från folkmord i Sydossetien medan Georgierna säger att olika folkgrupper levt sida vid sida utan problem hur länge som helst i dessa regioner. Amerikanska medier och de flesta europeiska stödjer Georgien och vill inte se att Sydossetien och Abshazien bryter sig ut. Annorlunda var det med Kosovo. Kanske är det en av huvudanledningarna till Rysslands agerande, bitterhet över Kosovos självständighet. Medvedev vill förmodligen visa framfötterna som ny rysk president och göra världen medveten om att Ryssland är en stormakt att räkna med och EU med ordförande Sarkozy ställer sig förstås helt emot detta. Geopolitiskt är detta ett mycket eftertraktat område. Att det är känsligt om Georgien blir Nato-medlem kan man förstå och den dåliga relationen mellan Medvedev och Saakhashvili går långt tillbaka i historien. Även om Ryssland snart drar tillbaka sina trupper från Georgien så är konfliten långt ifrån över (Ryssland har förklarat Sydossetien och Abshazien självständiga, så visst - inga mer trupper i Georgien..).

Ska försöka skriva något vettigare om det hela när jag stukturerat mina tankar lite. Det finns så många faktorer att räkna med, så fort man börjar repa upp något så hamnar man hundratals år tillbaka i tiden vid någon eller jättemånga viktiga händelser. Nåväl.

Det känns som om hela tillvaron stannat upp i väntan på min macbook som kommer att göra allt tio gånger lättare. Inte allt kanske, men väldigt mycket.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej inte är det lätt inte! Och vår bild av situationen är ju helt beroende av nyhetsrapporteringen - egentligen vet vi ju ingenting.. Ord står mot ord liksom. Man skulle vilja åka dit och ta repa på hur det egentligen är. Eller, nja, kanske inte bästa resmålet för tillfället.

(arlecchino.blogg.se)