söndag 25 januari 2009

Söndag

Disregn, mulet och blask, is och stora pölar. En alldeles utmärkt anledning att stanna inomhus. Baka bröd, läsa, se på film. 

Filmtips: Doubt (Tvivel)
Jag hoppas verkligen att Philip Seymour Hoffman vinner en Oscar för sin otroliga rollprestation i Doubt. Fantastiskt bra film. 
Mattips: Hembakt bröd, halloumi och rödlök
Hembakt bröd är billigare och betydligt godare än köpebröd. Det 
tar inte så lång tid att baka eget.

lördag 24 januari 2009

Öppet hus

Linnea jobbar koncentrerat med bildspelet... Vi lockade nior till Rudbeck genom att visa vilken utomordentlig skoltidning som finns på skolan. Det kliar lite i fingrarna på oss, vi vill börja layouta igen! Nu har vi delat ut nästan alla tidningar, gått igenom vad som var bra och vad som kan förbättras och så har vi en massa tankar och idéer igen till nästa nummer! 

torsdag 22 januari 2009

Z-dag

Nu ska gymnasierna värva elever igen. Vissa försöker locka med datorer och andra med körkort. Men det jag kan tycka är lite märkligt är när reklamen försöker locka med "fräscha lokaler", "behöriga lärare" och att "all undervisning sker enligt skolverkets regler". Är inte det sådant som alla gymnasium borde erbjuda? Som ett slags absolut minimum? Personligen har jag varit nöjd med mitt gymnasium överlag, men visst har jag haft obehöriga lärare och lokaler och utrustning som definitivt skulle behöva rustas upp. Är det inte en felprioritering att ge gymnasieelever 1050 kr i sudiebidrag när den kommunala skolan är i behov av förbättring? Jag tror att det vore bättre om man sänkte studiebidraget något och förbättrade gymnasieskolorna i stället. Man borde ge oss ungdomar en bra studiemiljö istället för att satsa pengar på vår fritid. De allra flesta bor ju fortfarande hemma och har inga stora utgifter att betala. Vill man köpa kläder eller festa för 1050 spänn i månaden så får man väl skaffa sig ett jobb. 

Hur som helst. Igår hade vi mittredovisning av projektet. Jag visade min bildspelsfilm från Afrika och Rebecca, Simon och jag berättade om hur vi tänker gå vidare med våra projekt. Vår tio-minuters redovisning råkade bli runt en halvtimme, men förhoppningsvis var vi inte jättetråkiga...

lördag 17 januari 2009

Lars Lerin

Lars Lerins akvarellutställning var väl värd 45 minuters köande i kylan på Waldemarsudde. Lerin gör konst av vardagens trista miljöer som man inte vanligen möter i konstsammanhang. Han ser det sköna i HSB-husen, Stockholms järnvägsspår och han får en helt vanlig bensinmack att bli intressant. Flera av bilderna har också, liksom felframkallade foton, flera lager, som en antydan till vad vad som finns i den andra sidan av bilden, där betraktaren finns. Imorgon är utställningen på Waldemarsudde dessvärre över, men om ni har vägarna förbi någon av hans tavlor så bör ni inte missa att se den. 

onsdag 7 januari 2009

Projektet

Det har varit lite fram och tillbaka med Botswana-projektets efterarbete. Först skulle vi göra ett slags samarbete inom projektgruppen, men våra idéer och målsättningar har lämpat sig bäst för enskilt arbete. Personligen har ju min dröm alltid varit att kunna sammanföra skoltidningsarbetet med HIV-projektet och på så sätt slippa arbeta "dubbelt". Nu när allt tycks falla på plats i planeringen ser det ut som om min idé kommer att gå vägen. Jag och redaktionen är överens om att detta är ett viktigt ämne att belysa och alldeles utmärkt att ta upp i vår tidning. 

tisdag 6 januari 2009

2OO9

Sista jullovsdagen så. Satte väckarklockan på 8.00 imorse i ett försök att mildra övergången från lov- till vardagsmornar. Men det gick inte så bra; jag gick upp, stängde av stereon och sov till klockan halv elva. Det är lustigt det där. Jag brukade vara en morgonmänniska. 

Men det är skönt att komma igång också. Med tanke på att jag mest rör mig mellan köket, tv:n och mitt sovrum när jag är ledig är det nog nyttigt att tvingas ut i världen lite. Nu är det ju trots allt bara 22 veckor och tre dagar kvar till studenten.

Och föresten, Gott nytt år Gaza!