torsdag 24 juli 2008

Sommar!

Nu har jag börjat lägga upp lite planering inför höstens redaktionsarbete. Vill få en "flygande start" som min bildlärarinna skulle ha sagt och i år ska vi självklart "höja ribban" (hennes favorituttryck). Efter att ha gjort de flesta misstag man kan göra i och med startandet av en tidning är jag hoppfull inför att inte göra samma misstag och tror att arbetet kommer att gå betydligt lättare detta år. Första numret blev ju bra till slut men det kliar i fingrarna när jag tänker på allt som kan göras ännu bättre med lite erfarenhet i fickan!

Hur som helst så är det fortfarande sommar och jag måste påminna mig själv om vikten att vila, samla kraft inför mitt sista skolår som lär bli intensivt. Står vid en lånad dator på ett bibliotek och ska snart kila iväg och köpa gamla mönstertidningartidningar på loppan (50kr för en hel låda!). Därefter blir det till att sy byxor, måla veranda, gå på jazzkväll och mysa in mig i en filt med en varm kopp te.

fredag 11 juli 2008

Ryssarna kommer, göm alla barnen!

USA har också haft sina diskussioner kring en amerikansk variant av FRA-lagen som gjorde det möjligt att avlyssna lite här och där. Skillnaden var att Bush då, efter den elfte september, tyckte att terrorhotet var så pass överhängande att han inte berättade att man tillät signalspaning på mail och webbanvändning. Folk blev lagom glada när det rullades ut i media att både terrormisstänkta Och vanliga medborgare hamnat på listor, granskats och avlyssnats utan att någon diskussion förts runt ämnet.

Är det så det kommer att bli i Sverige? Att debatten lägger sig trots att ingen vettig omröstning eller diskussion förts och efter några år kommer det fram att lagen missbrukats och Då kanske vi får en lagändring?

Men nu verkar det som om Ryssland är huvudmålet med hela grejen. Smart då att skriva det i alla tidningar så att Ryssland kan lägga om sina trafikvägar. Å andra sidan säger Wilhelm Agrell i SvD idag att Ryssland självklart känt till det här länge. Varför har i så fall inte regeringen varit öppna med motivet för oss vanliga svenskar? Och varför ska vi bevaka Ryssland? Hm..


Nu åker jag till landet på obestämd tid. Lev väl!

torsdag 10 juli 2008

Bom bom bobom!

Upptrappning. Iran provtestar sina missiler som skulle kunna nå Israel om Iran siktade ditåt. USA, kompis med Israel, tycker att detta känns hotfullt och vill placera ut lite missiler i Europa för att skrämma Iran, få dem att plocka bort alla missiler och ägna sig åt andra saker. USA har redan militärbaser i Europa hos sina NATO-bundsförvanter och skulle rent tekniskt kunna bomba lite var stans, när som helst. Självklart är det en stor grej om USA ytterligare placerar ut vapen i Europa men det är redan en stor grej att de har militärbaser här. Om den ena trappar upp måste de andra följa efter för att upprätthålla terrorbalansen och motverka rangobalansen. Inte konstigt då att Iran känner sig lite oroliga när USA:s stora ögon ständigt lyser på dem från deras europeiska utkiksplatser. Är rätt taktik då att skrämma Iran till lydnad? Borde man kanske istället få dem att inte känna sig hotade? Ryssland reagerar starkt på USA:s anspråk att utvidga sina styrkor i Europa då det stör ordningen i vår världsdel. Rysslands ledning är förmodligen själva rädda för en maktminskning på hemmaplan. Det förefaller också mer logiskt att vi stärker vår union om resten av världen är osäker och yttre hot ligger och lurar. Det blir en ond spiral där det ena leder till rädsla, pakter och upptrappning som följs av mer rädsla, pakter och upptrappning som leder till ännu mer rädsla, pakter och upptrappning..



Förresten! Det var en brittisk kvinna som hittade en fladdermusbebis i sin BH. Hon sa att den såg ut att ha det mysigt.

tisdag 8 juli 2008

En vecka av sömnlösa nätter, svett och underbar musik

Efter en vecka av sömnlösa nätter, svett och underbar musik är jag nu hemma. Utöver ett nytt festivalband med en konstig färgkombination runt min högra handled har jag också fått en otalig mängd nya fina minnen från Danmark. Har lyckats bli av med de värsta festivalodörerna men en hel del eftertrötthet hänger fortfarande kvar, blandat med halsont och feber som smög sig på under den oändligt långa bussresan igår.

Jag har varit på Roskilde två gånger men upplevelserna var så olika att det nästan förefaller vara två helt olika festivaler. Det var så mycket som gick oss förbi under förra årets Roskilde, i all lera och i försöken att överleva. I år kunde vi slappna av mycket mer, upptäcka scener vi aldrig varit vid, sola, gå på bio, umgås med människor och njuta av musik vi aldrig hört förut. Vitlöksbröden var dock fortfarande lika goda och danska är dessvärre fortfarande lika svårt att förstå, men helhetsintrycket av de två åren på Roskilde är som natt och dag.

Efterklang
Inne på Astoria var det smockat med folk, värmen steg i ångor och konserten lät sig vänta då människor pressades till det yttersta mitt i publikhavet. Vi hade lyckats skaffa oss riktigt bra platser längst fram vid staketet och fick, till skillnad från många andra, andas in den kvava luften och känna hur svetten pärlades i pannan. Efter en halvtimma över planerad tid glider så Efterklang in på scenen och värmen, svetten, trängseln var som bortblåst. Deras energi på scenen, slagverkarens inlevelse och den magiska körsången fullkomligt trollband och det gick inte att flytta blicken från deras intensiva ansiktsuttryck och deras lustiga kläder. Efter den bästa konsertupplevelsen under årets festival traskade jag ut nöjd med både en förbrukad Efterklang-trumpinne och en efterklang-affisch som om konserten i sig vore nog. Och den konserten var faktiskt långt ifrån "nog", den var magisk!

Band: Efterklang, Kate Nash, Joan As A Police Woman, Bob Hund, Robyn, Enter Shikari, At the Gates, Neil Young, Duffy, Radiohead, Säkert!, Tivoli Symfoniorkester, m.fl.
Filmer: Persepolis, There Will Be Blood

Jo, en sak till. Vi har skaffat oss en ny kamera, en Nikon D80, så förhoppningsvis blir det en hel del fotande här framöver. Den har en hel del knappar och inställningar som återstår att lära sig behärska och jag ser fram emot att experimentera, men, först ska jag bli frisk.