onsdag 11 juni 2008

Morgonsoffan!

"Godmorgon Sverige!", Sveriges trevlighet i ett nötskal. Vad som än händer är det härligt, mysigt och passar med en kopp kaffe. "Morgonsoffan" porträtterar det så himla bra, inte minst Petra Mede som gör en utmärkt soffprogramledare. Visst är det överdrivet och går kanske över gränsen lite här och där men knappast så överdrivet som man kan tror om man inte tittat på ett äkta svenskt morgonprogram.

Här om dagen zappade jag förbi ett sådant program där unga Yrsa Walldén blev intervjuad då hon ska medverka i "Sommar i P1". Hon ska bland annat berätta om hur svårt det är att vara Yrsa, med lätt social fobi och om känslan av värdelöshet. Den übertrevliga programledaren frågar då om Yrsa tror att det är många som känner som hon, att de är värdelösa. Det tror Yrsa. Samtalsämnet är lite ovant men programledaren parerar.. bra.. genom att le stort och säga "Härligt!". Yrsa ser oförstående ut och det blir lite konstig stämning i någon bråkdels sekund. Jag kan inte låta bli att skratta lite av ren förvåning. Härligt?! Att folk går runt och känner sig värdelösa? Men kanske är det lika bra att skippa sådant prat över morgonkaffet. Att säga "Härligt" och vända bort blicken är faktiskt enklare än att prata om det som känns jobbigt.


Hur som helst. Kolla gärna in svt.se/morgonsoffan, där finns en hel del roliga klipp. Och missa inte Yrsa Walldéns sommarprat den 16/7-o8, det lär bli allt annat än trevligt, härligt, verkligen!

Inga kommentarer: